Paasviering | Mens en plant in opstand

Geschreven door Roos Naves met foto’s door Roos Naves en Maria Breg

Sta je verheugd te kijken naar deze grote groep geïnteresseerden, die vol verwachtingen naar de Paasviering van de Jeugdsectie in het Elisabeth Vreedehuis op 20 april zijn gekomen, slaat de pianist Jetty Jansen haar eerste noten aan, en stap je in het Stabat Mater van Pergolesi samen met sopraan Joena van Stokkum. Het vieren van Pasen is begonnen!

Vijftig jongeren en ouderen luisterden als eerste naar de lezing van Joan Botman getiteld “Verwant aan de plant”. De natuur ontwaakt in Goethes meesterwerk Faust en met haar keert de zin om te leven terug bij de hoofdpersoon Faust. We duiken in het thema van de Paasviering: “Mens en plant in opstand”. Joan neemt de luisteraars mee door de ontstaansgeschiedenis van de mens en laat zien hoe stenen-, planten- en dierenrijken zich opofferden om de mens te laten ontstaan. Waarvan de mens te veel in zich droeg en moest afstoten, namen andere rijken dit in zich op. Biologisch gezien is de verwantschap onder andere te zien in de celstructuur van de chloroform en de hemoglobine.

Tijd voor een hapje en ontmoeting. Jong en oud verzamelden zich in de zonovergoten tuin van het Vreedehuis. Onder de wilg, naast de berk en in het gras vonden waardevolle gesprekken plaats waarbij er voelbare aandacht was voor de ander.

“Je hebt bij deze tekening telkens een nieuwe keuze gemaakt en daarmee jezelf tot schepper van deze tekening gemaakt. Diezelfde kans heb je in je eigen leven. Wees de kunstenaar van jouw bestaan,” daarmee sluit Loes Botman haar pastelworkshop af. We hebben vanuit de aarde een warme plek op papier geschapen, zodat een zaadje kon ontspruiten. In het licht van de lucht ontvouwde de plant haar bladeren en bloemen. De verscheidenheid van de bloemen is enorm – even verschillend als alle mensen op deze viering.

Afsluitend spreekt Leo Kool over het voelen van de plant in jezelf. Mensen hebben de mogelijkheid om via waarnemingsoefeningen zich deel te voelen van de hele wereld om ons heen. Op deze manier is niet alles enkel van ons, maar een stukje in een geheel.

“Geef de bloemen de kans en bloei met ze mee!”, zo eindig ik de Paasviering bij het uitdelen van het bloemenzaadmengsel van De Bolster. Samen met de deelnemers kijken we terug op een zeer geslaagde dag, waarbij jong en oud samen de impulsen van Pasen onderzochten. Als organisatie ben ik alle deelnemers dankbaar voor hun actieve deelname. Tevens wil ik het Vreedehuis, specifiek Gunda Vagts en Arthur de Gast, danken voor hun hulp voorafgaand en tijdens de Paasviering.

Deel de vreugde: